fbpx

Bao buns med jordnötsmarinerad tofu

4 portioner

Bao buns med jordnötsmarinerad tofu –  en storslagen uppfinning! Det kan klassas som Dim Sum, en form av asiatisk tapas. Receptet kan enkelt göras helt växtbaserat enligt förslag i ingredienslistan. Se till att du har en matberedare och ett durkslag eller en ångkorg hemma för att ånga bao buns (ett durkslag funkar lika bra!). Om du har ont om tid tipsar vi om att enbart testa den jordnötsmarinerade tofun, i kombination med färdiga buns eller till exempel ris. Se dock till att du avsätter tid till att marinera tofun så att den kan dra åt sig rikligt med smak.

Detta storslagna receptet är från Julia Thielen som driver Instagramkontot @alwayshungry_blog och matbloggen nouw.com/alwayshungry. Originalreceptet finns i sin helhet här.

Du behöver:

Jordnötsmarinerad tofu
230 g YiPin EKO naturell tofu
2 msk jordnötssmör
1 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
1 tsk miso
1/2 tsk dijonsenap
2 vitlöksklyftor (pressade)
1 tsk sesamoja
1 tsk limejuice
3 msk olja

Steamed Buns 15 st små
1/4 pkt jäst (13 g)
1,25 dl fingervarmt vatten
0.5 msk rapsolja
0.5 msk strösocker
1 krm salt
180 g vetemjöl special (ca 3 dl) + 0.5 dl till utbakning
0.25 tsk bakpulver
Rapsolja

Svampfyllning
150 g svamp (champinjon, portabello eller shiitake)
1/2 silverlök (eller gul)
1 vitlöksklyfta
2 msk vatten
1 msk soja
1 tsk citron
1 tsk sesamolja
peppar
sesamfrö

Misomayo
1.5 dl majonnäs (ex. vegansk)
2 msk misopasta
1 msk risvinäger
1 tsk yuzusaft (eller citronsaft)
1 krm nymald svartpeppar
1 tsk riven färsk ingefära

Chilidressing
1 msk fisksås (ex. vegansk från Au Lac eller sojasås)
1 msk finriven ingefära
1 riven vitlöksklyfta
1 lime (saft + zest)
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
2 msk olja (ex. rapsolja)
1/2 msk sesamolja
3 msk finhackad koriander

 

Så gör du:

1. Jordnötsmarinerad tofu: Skiva tofun och pressa ur vatten i en ren kökshundduk eller med hushållspapper. Pressa vitlöksklyftorna i en skål och blanda med hjälp av en gaffel ihop dem med jordnötssmör, miso, sambal oelek och dijonsenap till en len pasta. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop.

Tärna tofun i mindre kuber och lägg ner den i marinaden. Se till att marinaden täcker alla sidorna av tofubitarna. Täck över med lock och ställ in i kylen i några timmar för att låta tofun marineras.

Tillagning: Hetta upp olja i en panna och stek hälften av tofubitarna knapriga i 5-7 minuter.

2. Bao buns: Smula ned jästen i en bunke, tillsätt det fingervarma vattnet och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt rapsolja, socker och salt och rör runt.

Blanda vetemjölet med bakpulver och tillsätt i bunken. Arbeta degen med maskin i cirka fem minuter tills du har fått en elastisk deg som släpper från kanterna (tillsätt mer mjöl om det behövs). Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 60 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den i någon minut och dela den sedan i två. Kavla ut en bit i taget till en 1 cm tjock platta och använd ett glas (med en diameter om cirka 8 cm) för att stansa ut rundlar. Ta bort överflödig deg och pensla rundlarna med rapsolja. Vik över ena kanten över den andra så att det bildas en halvmåne, kavla lite lätt över så att halvmånen plattas ut lite.

Placera dina brödbitar på varsin bit bakplåtspapper och lägg under en handduk, låt vila i 15 minuter. Häll 2-3 cm vatten i en kastrull, koka upp (låt småputtra) och placera så många buns som får plats (ex. 3 st) i din ångkorg/durkslag över vattenångorna och täck med lock. Se till att korgen/durkslaget inte nuddar vattnet. Ånga sedan i 8-10 minuter.

3. Svampfyllning: Finhacka löken och stek mjuk i olja. Skölj svampen och skiva, pressa vitlöken och tillsätt i pannan. Låt allt steka ihop med vattnet, soja, citron och peppar i cirka fem minuter. Häll över sesamolja och sesamfrön och blanda runt.

4. Misomayo: Riv ingefäran fint. Blanda ihop alla ingredienser till en slät majonäs.

5. Chilidressing: Finhacka koriander (om du använder färsk, fryst går också bra), riv ingefära och vitlök, lägg i en skål. Tvätta limen ordentligt och riv det gröna av skalet från limen ned i skålen och pressa sedan ut saften ned i skålen. Blanda med övriga ingredienser till en dressing/dipp.

6. Servera bunsen med de två olika fyllningarna tillsammans med misomayo, chilidressing, koriander och ev. valfri sallad, rödlök, kål eller picklad morot.

 

Glöm inte att köpa hem:

230g EKO naturell tofu