Recept av Yipin
45 min |6 portioner

Du behöver

  • 230 g Yipin alspånsrökt tofu
  • 300 g brysselkål
  • 2 gula lökar
  • 2 msk olja
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 ½ dl växtbaserad matgrädde
  • 2 ½ dl växtbaserad ”mjölk”
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • vitpeppar
  • salt

Tips!

Handla Yipin alspånsrökt tofu på Mathem och Mat.se.

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Ansa och skölj brysselkålen och koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Häll av vattnet och lägg den brysselkålen i en gratängform.
  3. Hacka löken och skär tofun i fina strimlor. Fräs lök och tofu gyllene i matfett. Pudra över majsstärkelse och rör om. Fördela sedan allt över brysselkålen.
  4. Koka upp grädde, mjölk/dryck och buljong i en kastrull och låt sjuda ihop. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Fördela såsen i formen och gratinera mitt i ugnen i 15–20 minuter. Dags att servera en (l)ju(v)lig vegansk brysselkålsgratäng!

 

Grattis! Nu har du hittat det bästa veganska alternativet till bacon och skinka! (Ja, vi är faktiskt väldigt stolta). Vi menar såklart alspånsrökt tofu; en tofu som vi röker själva med äkta alspån i vår fabrik i Vallentuna. Och resultatet? En förtrollande god smakkombination av umami och rökighet OCH en extra fast konsistens som gör tofun lättlagad.

 

Prova alspånsrökt tofu istället för korv i en stroganoff, eller i carbonaran istället för bacon. Eller varför inte som skivat pålägg på mackan? Att skippa köttet har nog aldrig varit enklare och godare. Mums!

 

Foto: Åsa Swanberg