fbpx

Brysselkålsgratäng med alspånsrökt tofu

6 portioner

Vill du servera riktigt god julmat som hela familjen och släkten kan avnjuta? Eller vill du servera grönare rätter för klimatets skull? Välj växtbaserade ingredienser i receptet och du kan laga en magiskt god vegansk brysselkålsgratäng med alspånsrökt tofu. Vi är övertygade om att denna går hem hos hela familjen. Prova och njut! Hitta mer förtrollande goda julrecept på vår Instagram @yipin.se, samt i vårt receptarkiv.

Yipin tofu alspånsrökt är en svensktillverkad storfavorit. Den har en god kombination av rökig smak och umami med en extra fast konsistens. Du hittar den på ICA, Hemköp, Willys och Coop. 

Du behöver:

230 g yipin tofu alspånsrökt
300 g brysselkål
2 gula lökar
2 msk valfritt matfett, ex. växtbaserat
2 msk majsstärkelse
1 ½ dl valfri matgrädde, ex. växtbaserat
2 ½ dl valfri mjölk eller växtdryck
1 grönsaksbuljongtärning
salt och vitpeppar

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 225°.

2. Ansa och skölj brysselkålen och koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Häll av vattnet och lägg den brysselkålen i en gratängform.

3. Hacka löken och skär tofun i fina strimlor. Fräs lök och tofu gyllene i matfett. Pudra över majsstärkelse och rör om. Fördela sedan allt över brysselkålen.

4. Koka upp grädde, mjölk/dryck och buljong i en kastrull och låt sjuda ihop. Smaka av med salt och vitpeppar.

5. Fördela såsen i formen och gratinera mitt i ugnen i 15–20 minuter. Servera!

Glöm inte att köpa hem:

tofu alspånsrökt