fbpx

Krispig tofu med sticky glaze

6 portioner

“WOW, vilken god och krispig tofu” – säger alla som provar detta recept (det är vi övertygade om!). Detta är ett förtrollande gott recept på crispy sticky tofu. Hemligheten till krispig tofu? Den får du här: panera din tofu med majsstärkelse, panko/ströbröd och stek sedan gyllene i olja. Vänd tofun sedan i en smakrik och god glaze och toppa med sesamfrön. Riktig mumsfaktor på den!

Foto och recept är skapat av Emilia Milosavljevic som är receptkreatör. Hon driver en matblogg och Instagram med otrolig matinspiration! Du hittar fler av hennes goda recept på @emimiil och på bloggen matinspo.se

Tofutips! Vår 400 g tofu naturell blir ännu fastare om du pressar den på vatten – då blir också resultatet ännu krispigare. Lägg tofun i hushållspapper, placera den mellan två brickor eller skärbrädor och placera något tungt ovanpå. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter innan tillagning. Detta steg kan skippas.

Du behöver:

Krispig tofu
2 x 400 g yipin tofu naturell
ca 2 dl majsstärkelse
2 dl havredryck
1 ½ msk ljus sojasås
1 vitlöksklyfta
½ tsk chiliflakes
3–4 dl panko och ströbröd
salt

Glaze:
5 msk ketchup
3 ½ msk japansk sojasås
¾ dl vatten
4 ½ msk farinsocker
2 ½ msk agavesirap
2 msk vitvinsvinäger
majsstärkelse
rapsolja
sesamfrön

Tillbehör:
ris
valfria grönsaker

Så gör du:

1. Torka av tofun med hushållspapper, eller pressa den på vatten i cirka 30 minuter för att göra den fastare. 

2. Häll upp majsstärkelse i en skål. I en annan skål, blanda havredryck med soja, vitlök och chiliflakes. Häll upp panko och ströbröd i en tredje skål.

  1. Tärna tofun i små kuber, vänd några i taget i majsstärkelsen så att alla sidor täcks, sen i havredrycks-blandningen och sist i pankon/ströbrödet. Stek tofun i rikligt med olja på medelvärme tills alla sidor är gyllenbryna. Låt tofun rinna av på hushållspapper.

4. Glaze: Blanda alla ingredienser utom majsstärkelse, sesamfrön och rapsolja i en bunke.

5. I en stek- eller wokpanna, häll häflten av glazen och låt den karameliseras på låg värme. Blanda 1 msk majsstärkelse med 2–3 tsk vatten i en liten skål, ha i lite av blandningen i glazen åt gången.

6. När glazen tjocknat, vänd i hälften av tofun, sesamfrön och 1 msk olja. Tofun ska vara helt täckt i glazen. Repetera med resten av tofun. Låt dra åt sig smak i några minuter på låg värme.

7. Servera med ris och valfria grönsaker.

 

Glöm inte att köpa hem:

400 g Tofu Naturell