fbpx

Ljummen rotfruktssallad med alspånsrökt tofu

2 portioner

Föreställ dig en varm sommarkväll där du ska äta tillsammans med någon du tycker om. Framför er har ni en helt underbar måltid serverad. Vad ligger i skålen? En ljummen rotfruktssallad med alspånsrökt tofu och krämig paprikaröra, såklart! Detta är en riktigt fräsch go-to middag som garanterar en dans för smaklökarna oavsett årstid. Denna rotfruktssallad är en hit året om, helt enkelt – helst av allt skulle vi äta den varje vecka. Dessutom är den 100% vegansk! Tips: för extra krisp och tuggmotstånd kan du med fördel steka tofun gyllene. 

Recept och bild är skapat av matinspiratören Carin som driver matkontot @Receptbuketten på Instagram. Där hittar du mer färgglad mat och magiskt goda recept. Kolla in hennes konto och gör dig redo att inspireras!

Alspånsrökt tofu kan hittas hos eller beställas in av ICA, Hemköp, Coop och Willys. 

Du behöver:

Rotfruktssallad
230 g YiPin tofu alspånsrökt
1 dl hel havre eller quinoa
färska morötter (ca. 8 st)
4 betor (blanda gärna polka- och rödbetor)
2 portabellosvampar
1 påse babyspenat á 65g
½ romansalladshuvud
¼ färskt vitkålshuvud eller ½ spetskål
alfagroddar
olivolja
saft från ½ citron
salt och peppar
rostade sesamfrön (valfritt)
krasse (valfritt)

Paprikaröra
2 röda spetspaprikor
¾ dl rostade valnötter
saft från 1/2 citron
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 tsk äppelcidervinäger
1 tsk agavesirap
salt och peppar

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Koka hel havre eller quinoa enligt anvisningar på förpackningen.

2. Skrubba rotfrukterna och dela sedan morötter, betor, svamp och spetspaprika i grövre bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper och ringla över olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka i ca. 30-35 min.

3. Hacka romansallad och vitkål, blanda ut med spenat och groddar. Häll i 1 msk citronsaft och massera in med olivolja. Addera den kokta havren eller quinoan.

4. Paprikaröra: mixa paprikan med övriga ingredienser i en mixer. Reglera med olivolja eller vatten tills du får önskad konsistens.

5. Dela alspånsrökt tofu i ca. 1 cm tjocka skivor. Lägg sallad i en skål och toppa sedan med rotfrukter, svamp, tofu, paprikaröra, sesamfrön och krasse. Servera och njut av denna härlig rotfruktssallad!

 

Glöm inte att köpa hem:

EKO Alspånsrökt Tofu