fbpx

Vitlöksdoftande plåtmat med örtmarinerad tofu

4 portioner

Plåtmat i all ära… vilken grej! Svinnsmart och perfekt för latare dagar. Du tar bara vad du har hemma; rotfrukter, vitlök och som pricken över i:et – örtmarinerad tofu (såklart!). In i ugnen på en plåt och toppa sedan med färska örter och en hemgjord vitlökssås. Så gott att smaklökarna gö kullerbyttor.

Tips! Tofun får en härligt krispig yta och saftig insida när den ugnsbakas i större block. Hur gott låter inte det? Vi fick upp ögonen för plåtmat ännu mer tack vare en av våra favoriter i den stora världen av matbloggar Julia Tuvesson. Massor av riktigt goda och enkla recept hittar du i hennes kokbok “Plåtmat: grönt i en långpanna”. 

Vår nyhet tofu örtmarinerad är ekologisk och lanserades under våren 2020. Den är riktigt bra i italienska rätter då den har en fyllig smak av basilika och timjan – dessutom svensktillverkad i Vallentuna, som alltid. Du hittar den hos ICA, Hemköp och Willys. 

Du behöver:

2 x 230 g YiPin tofu örtmarinerad
500 g potatis
3 rödbetor
1 sötpotatis
1 broccolihuvud
2 vitlöksklyftor
flingsalt och peppar

Vitlökssås:
2 dl valfri crème fraiche
1 msk agavesirap
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Tillbehör:
färsk oregano
färsk basilika

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Skölj och dela rotfrukter och broccoli. Skala och skiva vitlök.

3. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med tofublocken. Strö över lite flingsalt och peppar. Ugnsbaka i mitten av ugnen i ca 45 min eller tills rotfrukterna är mjuka.

4. Vitlökssås: blanda créme fraiche, agavesirap och 1 krossad vitlöksklyfta i en skål. Salta och peppra.

5. Toppa plåtmaten med färsk oregano och basilika. Servera med vitlökssås och njut!

Glöm inte att köpa hem:

Tofu örtmarinerad