Recept av Yipin
20 min |4 portioner

Du behöver

  • 2 x 230 g Yipin örtmarinerad tofu
  • 500 g potatis
  • 3 rödbetor
  • 1 sötpotatis
  • 1 broccolihuvud
  • 2 vitlöksklyftor
  • flingsalt och peppar

Vitlökssås

  • 2 dl valfri crème fraiche, t ex växtbaserad
  • 1 msk agavesirap
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och peppar

Tillbehör

  • färsk oregano
  • färsk basilika

Tips!

Köp Yipin örtmarinerad tofu på Mathem.

 

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Skölj och skala sötpotatisen och skär den sedan i bitar. Skölj och dela rotfrukter, broccoli och rödlök. Skala och skiva vitlök och skölj sedan potatisen.
  3. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med tofublocken. Strö över lite flingsalt och peppar och ugnsbaka sedan i mitten av ugnen i cirka 45 minuter, eller tills rotfrukterna är mjuka.
  4. Vitlökssås: blanda créme fraiche, agavesirap och 1 krossad vitlöksklyfta i en skål. Salta och peppra.
  5. Toppa din plåtmat med färsk oregano och basilika. Skiva ugnsbakad tofu i filéer och servera sedan ihop med rotfrukterna och vitlökssås. Njut!

 

Ugnsbakad tofu = enkel plåtmat!

Tips! Tofun får en härligt krispig yta och saftig insida när den ugnsbakas som ett större block. Det blir riktigt gott och sparar tid, eftersom du inte behöver hacka eller skiva tofun. Vi fick upp ögonen för plåtmat ännu mer tack vare en av våra favoriter i den stora världen av matbloggar – Julia Tuvesson. Du hittar massor av riktigt goda och enkla recept i hennes kokbok ”Plåtmat: grönt i en långpanna”.

 

I detta recept på plåtmat använder vi vår örtmarinerade tofu. Den är ekologisk och svensktillverkad i Vallentuna. Med sin fylliga smak av basilika och timjan är den är extra god i italienska rätter.