fbpx

Tempeh med jordnötssås och ris

2 portioner

Får vi bjuda på ett recept med tempeh, jordnötssås och ris? Vi skulle inte tacka nej! Detta enkla tempeh-recept är veganskt och såklart galet gott. Allt du behöver är en stekpanna eller en grill och några grillspett (det går lika bra utan spett). Servera med ris och dina favoritgrönsaker, sallad, eller ångad pak choi. Mums! Och glöm inte att ha ösa på med jordnötssås. “För mycket sås” finns inte i vårt vokabulär i alla fall.

Så vad är tempeh egentligen? Tempeh härstammar från Indonesien och är fortfarande ett outforskat protein för många. Yipin tempeh naturell görs på fermenterade sojabönor och innehåller hela 20 g protein per 100 g! Den har ett bra tuggmotstånd och en milt nötaktig men naturell smak, vilket gör att du kan smaksätta den precis som du vill. Vår tempeh hittas hos och kan beställas in av av ICA, Coop, Hemköp och Willys. 

Välkommen att utforska tempeh tillsammans med oss. Och glöm inte att lägga namnet på minnet! Det växtbaserade proteinet har fått allt mer fokus i medier på senare tid och fick briljera i ett avsnitt av Sveriges mästerkock 2021.

Recept och foto: Lisa Englund

Du behöver:

200 g Yipin tempeh naturell

½ dl kokosmjölk

2 msk jordnötssmör

2 msk sweet chili sås

1 tsk limejuice

några droppar sesamolja

1 nypa havssalt

1 nypa chiliflakes

Förslag på tillbehör

ris

ångad pak choi

lime

Så gör du:

1. Blanda ihop ingredienserna till jordnötssåsen (allt utom tempeh).

2. Stek tempeh på medelhög värme i cirka 5 minuter, så att den får yta. Sänk värmen något, pensla över lite av jordnötssåsen på tempehbitarna och stek ett par minuter till.

Psst! Om du väljer att grilla tempeh; trä tempeh på spetten och pensla med jordnötssås. Grilla i cirka 2-3 minuter på varje sida, tills de får grillyta.

3. Lägg tempeh åt sidan och värm upp resten av jordnötssåsen.

4. Servera tempeh med t ex kokt ris, ångad pak choi och resten av jordnötssåsen. Njut!

 

Glöm inte att köpa hem:

Tempeh naturell