fbpx

Thaisallad med krispig tofu och jordnötssås

4 portioner

Älskar du asiatisk mat, fräscha sallader, jordnötssås och kanske mest av allt: riktigt krispig tofu? Då kommer detta säkerligen att bli din nya favoritsallad. Tofun är sanslöst god och vägen till äkta krisp är enkel. Hemligheten får du här: panera din tofu med majsstärkelse, panko/ströbröd och stek sedan gyllene i olja. Känner du någon som inte är helt såld på tofu än? Då kommer den bli det av denna rätt, det är vi övertygade om. Spara receptet och njut!

Foto och recept är skapat av Emilia Milosavljevic som är receptkreatör. Hon driver en matblogg och Instagram med otrolig matinspiration! Du hittar fler av hennes goda recept på @emimiil och på bloggen matinspo.se

Tofutips! Vår 400 g tofu naturell blir ännu fastare om du pressar den på vatten – då blir också resultatet ännu krispigare. Lägg tofun i hushållspapper, placera den mellan två brickor eller skärbrädor och placera något tungt ovanpå. Låt stå i kylskåp i minst 30 minuter innan tillagning. Detta steg kan skippas.

Du behöver:

Krispig tofu:
400 g yipin tofu naturell
2–3 dl majsstärkelse
ca 1 dl havredryck 
½ tsk chilipulver
½ tsk salt
2–3 dl panko och ströbröd

Risnudlar:
rapsolja
250 g risnudlar
1 vitlöksklyfta
½ chili

Sallad:
2 morötter
300 g vitkål
1 röd paprika
1 mango
blandsallad
½ chili
6 msk jordnötter
4 salladslökar

Jordnötssås:
½ lime
1 dl jordnötssmör
2 cm ingefära
1 tsk chiliflakes
2 msk rapsolja
3 msk risvinäger
2 msk agavesirap
2 msk socker
½ dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 msk ljus sojasås

 

Så gör du:

1. Risnudlar: Tillaga nudlar enligt anvisning på förpackningen. Värm på olja tillsammans med hackad chili i en kastrull på låg värme i några minuter. Låt svalna något och blanda sedan i pressad vitlök och salt. Blanda ihop med nudlarna och låt stå en stund.

2. Sallad: Strimla morötter, paprika och vitkål. Tärna mangon. Hacka jordnötter, salladslök och chili.

3. Jordnötssås: Mixa alla ingredienser i en matberedare eller mixer i 10–15 sekunder. Ställ åt sidan.

4. Krispig tofu: Torka av tofun med hushållspapper, eller pressa den på vatten i cirka 30 minuter. Blanda majsstärkelse, chilipulver och salt i en skål. Häll upp havredryck i en annan skål, och ströbröd och panko i en tredje.

5. Tärna tofun i små kuber, vänd några i taget i majsstärkelsen så att alla sidor täcks, sen i havredrycken och sist i pankon/ströbrödet. Stek tofun i rikligt med olja på medelvärme tills alla sidor är gyllenbryna.

6. I en tallrik, placera risnudlar i botten och lägg på grönsaker, tofu, sås och toppa med chili, salladslök och jordnötter. Mums!

 

Glöm inte att köpa hem:

400g tofu naturell