fbpx

Vegansk janssons frestelse med alspånsrökt tofu

6 portioner

Vegansson, eller vegansk janssons frestelse med alspånsrökt tofu – kanske det godaste på julbordet i år? Om du älskar traditionell julmat är detta en utmärkt variant av favoriten janssons som du får helt vegansk om du väljer växtbaserat smör och grädde. Hela familjen och släkten kan njuta av den samtidigt som ni gör julbordet lite mer klimatsmart. Den alspånsrökta tofun är utmärkt att använda istället för ansjovis (och dessutom godare om du frågar oss). Vi är övertygade om att detta går hem hos hela familjen! Hitta fler förtrollande goda julrecept på vår Instagram @yipin.se, samt i vårt receptarkiv.

Yipin tofu alspånsrökt är en svensktillverkad storfavorit. Den har en god kombination av rökig smak och umami med en extra fast konsistens. Du hittar den på ICA, Hemköp, Willys och Coop. 

Du behöver:

230 g yipin tofu alspånsrökt
2 gula lökar
2 msk valfritt smör, ex. växtbaserat
½ tsk malen kryddpeppar
750 g potatis, mjölig
2 ½ dl valfri matgrädde, ex. växtbaserat
2 krm malda kryddnejlikor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
½ dl ströbröd
3 msk valfritt smör, ex. växtbaserat

 

Tillbehör:
färsk persilja

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 200°C.

2. Skär tofun i tunna stavar. Skala och skiva löken tunt och stek den mjuk i smör. Tillsätt tofun och stek ytterligare någon minut. Krydda med kryddpeppar. Ställ åt sidan.

3. Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Varva potatis med tofu och lök i en ugnssäker form.

4. Vispa ihop grädde och kryddor, häll i formen. Strö över ströbröd och klicka ut smöret över gratängen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

5. Vid servering, toppa med persilja.

 

Glöm inte att köpa hem:

tofu alspånsrökt