Recept av Yipin
ca 1h |6 portioner

Du behöver

  • 230 g Yipin alspånsrökt tofu
  • 2 gula lökar
  • 2 msk valfritt smör, t. ex. växtbaserat
  • ½ tsk malen kryddpeppar
  • 750 g potatis, mjölig
  • 2 ½ dl valfri matgrädde, t ex växtbaserad
  • 2 krm malda kryddnejlikor
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • ½ dl ströbröd
  • 3 msk valfritt smör, ex. växtbaserat

Tillbehör

  • färsk persilja

Tips!

Köp Yipin alspånsrökt tofu på Mathem.

 

Så gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skär tofun i tunna stavar, cirka 0,5 cm breda. Skala och skiva löken tunt och stek den sedan mjuk i smör på medelhög värme. När löken blivit lite genomskinlig, tillsätt tofun och stek ytterligare några minuter så den får lite yta. Krydda därefter med kryddpeppar, stäng av spisen och ställ stekpannan åt sidan.
  3. Skala potatisen och skär den i fina strimlor. Varva härefter potatis med tofu och lök i en ugnssäker form.
  4. Vispa ihop grädde och kryddor, häll sedan i formen över potatisen. Strö över ströbröd och klicka ut smöret över gratängen och grädda sedan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme så den får färg.
  5. Vid servering, toppa vegansk janssons frestelse med persilja och låt hela familjen njuta!

 

Alspånsrökt tofu + vegansk janssons frestelse = succé!

Yipin alspånsrökt tofu är en svensktillverkad storfavorit och passar utmärkt istället för ansjovis. Med en god kombination av rökig smak och umami och en extra fast konsistens är den en höjdare i många rätter, såsom i en vegansk eller vegetarisk janssons frestelse, eller varför inte som vegansk julskinka och brysselkålsgratäng. Prova och njut!