Veganska lussebullar
Varsågod! Saftiga veganska lussebullar utan ägg! Saftigaste lussebullarna du någonsin smakat, vill vi tro! Silkestofu är den hemliga ingrediensen som ger bullar och bakverk den perfekta saftiga konsistensen, och fungerar dessutom bra som äggersättning. Dessa veganska lussebullar är ett måste till adventsfikat, glöggminglet och julafton i år!
Varsågod! Saftiga veganska lussebullar utan ägg! Saftigaste lussebullarna du någonsin smakat, vill vi tro! Silkestofu är den hemliga ingrediensen som ger bullar och bakverk den perfekta saftiga konsistensen, och fungerar dessutom bra som äggersättning. Dessa veganska lussebullar är ett måste till adventsfikat, glöggminglet och julafton i år!
Du behöver
- 400 g Yipin silkesmjuk tofu
- 150 g valfritt smör
- 4 dl valfri grädde
- 1 ½ dl socker
- 50 g jäst
- 1 g saffran
- 1 krm salt
- ca 16 dl vetemjöl
Sockerlag:
- 1 ½ dl socker
- 1 dl vatten
Garnering:
- 1 dl russin
Tips!
Köp Yipin silkesmjuk tofu på Mathem eller i vegokylen i fysisk matbutik.
Så gör du
- Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan grädde och silkestofu. Vispa ihop allt och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och häll sedan tofublandningen över. Rör ihop tills jästen lösts upp.
- Tillsätt och blanda i socker, saffran och salt i bunken. Addera därefter mjölet och blanda om. Arbeta degen i 10 minuter i en maskin, eller knåda ordentligt. Degen ska släppa bunkens kanter; addera mjöl om den är för kladdig. Jäs under duk i 40 min.
- Vält ut degen på mjölat bakbord och forma den till två längder. Skär varje längd i 15 bitar. Rulla varje bit till en längd, snurra ihop till en lussebulle och tryck i två russin i varje.
- Lägg dina veganska lussebullar på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 min. Sätt sedan ugnen på 225°C.
- Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sjud tills allt socker har smält. Låt svalna.
- Grädda dina veganska lussekatter i mitten av ugnen i 7–10 min. Ta ut och pensla dem direkt med sockerlag. Låt svalna på galler. Dags att njuuuta!
Veganska lussebullar + silkestofu = 10/10 saftighet!
Vi är övertygade om att hela familjen kommer njuta av våra saftiga veganska lussebullar, utan ägg – och de kommer ta slut snabbt. Tips: baka dubbelsats. Om du inte provat att baka med silkestofu tidigare så är det dags nu. Det är en mjuk tofu som passar utmärkt som krämig bas i alltifrån chokladmousse, kladdkaka, cheesecake till bullar. Mums!
Foto: Åsa Swanberg