fbpx

Veganska lussebullar

Cirka 30 st

Älskar du att baka, eller älskar du bara bakverk? Eller gillar du kanske både och? Då ska du prova att baka veganska lussebullar gjorda med silkestofu. De passar utmärkt till adventsfikat, glöggminglet och julafton. Silkestofu är den hemliga ingrediensen som gör dem riktigt saftiga och goda! Silkesmjuk tofu tar bakverk till en helt ny nivå helt enkelt.

Vi på tofufabriken är övertygade om att hela familjen kommer njuta av dem här – och de kommer ta slut snabbt. Tips: baka dubbelsats. Hitta fler förtrollande goda julrecept på vår Instagram @yipin.se, samt i vårt receptarkiv.

Du behöver:

400 g yipin tofu silkesmjuk
150 g valfritt smör
4 dl valfri grädde 
50 g jäst
1 ½ dl socker
1 g saffran
1 krm salt
ca 16 dl vetemjöl
 
Sockerlag:
1 ½ dl socker
1 dl vatten
 
Garnering:
1 dl russin

Så gör du:

1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde och silkestofu. Vispa ihop allt och värm till 37°. Smula jästen i en bunke och häll tofublandningen över. Rör tills jästen lösts upp.
 
2. Tillsätt socker, saffran och salt, därefter mjölet. Arbeta degen i 10 minuter i maskin. Degen ska släppa bunkens kanter; addera mjöl om den är för kladdig. Jäs under duk i 40 min. 
 
3. Vält ut degen på mjölat bakbord och forma den till två längder. Skär varje längd i 15 bitar. Rulla varje bit till en längd, snurra ihop till en lussebulle och tryck i två russin i varje.
 
4. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk och jäs i 30 min. Sätt ugnen på 225°C. 
 
5. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sjud tills allt socker har smält. Låt svalna. 
 
6. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7–10 min. Ta ut och pensla dem direkt med sockerlag. Låt svalna på galler.

 

Glöm inte att köpa hem:

Tofu Silkesmjuk