Veganska lussebullar

Cirka 30 st

Älskar du att baka, eller älskar du bara bakverk? Eller gillar du kanske både och? Då ska du prova att baka veganska lussebullar gjorda med silkestofu. De passar utmärkt till adventsfikat, glöggminglet och julafton och blir riktigt saftiga och goda!

Du behöver:

400 g EKO Silkesmjuk Tofu
150 g veganskt smör
4 dl växtbaserad grädde
50 g jäst
1,5 dl socker
1 g saffran
1 krm salt
Ca 16 dl vetemjöl

Sockerlag:

1 ½ dl socker
1 dl vatten

Garnering

1 dl russin

Så gör du:

1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde och silkestofu. Vispa ihop allt och värm till 37°C.

2. Smula jästen i en bunke och häll tofublandningen över. Rör tills jästen lösts upp.

3. Tillsätt socker, saffran och salt, och därefter mjölet. Arbeta degen i 10 minuter i maskin, det ska bli en smidig deg som släpper bunkens kanter. Tillsätt lite mer mjöl och degen är för kladdig. Låt jäsa under duk i 40 minuter.

4. Vält ut degen på mjölat bakbord och forma den till två längder. Skär varje längd i 15 bitar. Rulla varje bit till en länd och snurra ihop till en lussebulle. Tryck i två russin i varje bulle.

5. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, täck med bakduk och åt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

6. Koka upp socker och vatten i en kastrull och sjud tills allt socker har smält. Låt svalna.

7. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 7–10 minuter. Ta ut och pensla dem genast med sockerlag. Låt svalna på galler.

Glöm inte att köpa hem:

EKO Silkesmjuk Tofu